EKİPMANLARDA SÖKÜLEBİLİR İZOLASYON SİSTEMLERİ Endüstriyel tesislerde bulunan reaktör, ürün tankı, hammadde tankı veya flash tank gibi proses ekipmanlarının çalışma sıcaklıklarına da bağlı olarak izole edilmeleri gereklidir. İlgili izolasyon uygulamasının sebepleri veya avantajları ise aşağıdaki gibidir: Enerji Tasarrufu Proses Güvenilirliğini Koruma Personel Koruma Donma ve Kış Şartlarına Karşı Koruma Yangın Yalıtımı…
Esnek İzolasyon Ceketlerinin Pasif Yangın Koruma Sistemleri Dahilinde Uygulanması Endüstriyel tesislerde yangın güvenliği, operasyonel risklerin azaltılması ve çalışanların güvenliği açısından büyük önem taşır. Zira yanıcı ve parlayıcı tehlikeli maddelerin depolanması, işlenmesi ve taşınması gibi standart süreçlerde kullanıldığı endüstriyel tesislerde “havuz tipi yangın, jet yangını, patlama ve BLEVE” vakaları her daim…
Nükleer Enerji Üretim Tesislerinde Endüstriyel İzolasyon Uygulamaları Üretilen enerjinin büyük bölümünün nükleer reaksiyonlar yoluyla elde edildiği nükleer tesislerde çevreye çok uzun yıllar boyunca zarar verebilecek zararlı maddeler de açığa çıkar. Bu nedenle, nükleer tesislerin güvenli ve sürdürülebilir bir şekilde işletilmesi, olası çevresel kirliliğin kontrol altında tutulması için son derece önemlidir.…
Flanşlı Vanalar İçin INSPROJACK ® Bu yazımızda glob vanalar hakkında bilgi verirken aynı zamanda bu vanaların nasıl izole edilmeleri gerektiği hakkında konuşacağız. Glob vanalar, vana milinin ucuna bağlı klape yardımıyla akışkanın geçiş noktasının üstüne açılıp veya kapanarak buharın, suyun, gazın yada sistem içerisinde bulunan diğer akışkanın hareketinden sorumlu parçadır.…
Vana Ceketi Endüstriyel izolasyon uygulamalarına dair geleneksel metotlar günümüzde farklı alternatiflerle desteklenmekte ve geliştirilmektedir. Bu yeni alternatiflerin en dikkat çekici olanı ise sökülebilir esnek izolasyon ceketleridir. Bu ceketler buhar türbinlerinde, eşanjörlerde, baca ve egzoz çıkışlarında ve muhtelif ekipman gövdelerinde kullanılabildikleri üzere en çok boru hatları üzerindeki vana ve flanş gibi…
CINI – Endüstriyel İzolasyon için Uluslararası Standart CINI, endüstriyel izolasyon yöntemlerini ve spesifikasyonlarını standardize etmek ve İzolasyon altı korozyon (CUI – Corrosion Under Insulation) mekanizmasını en aza indirgemek amacıyla 28 Temmuz 1989’da kuruldu. Shell, DSM, DOW, Akzo Nobel ve eski Hoogovens (şimdi Tata Steel) gibi uluslararası şirketler ortak hareket ederek…
40oC Operasyon Sıcaklığı Olan Tank İzolasyonu Sıcak bir ekipmanı izole etmenin ve etmemenin muhtelif gerekçeleri vardır, bunları ilgili makalede görebilirsiniz. Bknz: https://inspro.com.tr/izolasyon-neden-gereklidir-neden-ihmal-ederiz/ Bu gerekçeleri de dikkate alıp örnek vaka olarak “40oC operasyon sıcaklığı olan tank izolasyonu” konusunu teknik hesaplama tablolarıyla birlikte değerlendireceğiz. İlgili tank 12,22 metre çap ve 13,75 metre yüksekliğe…
İzolasyon Neden Gereklidir Ve Neden İhmal Ederiz? Endüstriyel tesislerdeki profesyoneller şu şekilde ortak bir anlayışa sahiptir: “İzolasyon çok önemli bazı nedenlerden dolayı çok önemli bir parametredir” Buna rağmen, izolasyon sistemi tüm tesisin kolayca ihmal edilen ilk bileşenidir. Tasarım aşamasından başlayarak bakım ve iyileştirme ihtiyaçları, diğer bazı önemli(!) sebeplere dayanarak tesisin…
İzolasyon Altındaki Paslanma İzolasyon Altındaki Paslanma (Corrosion Under Insulation – CUI), çeşitli korozyon mekanizmaları için kullanılan ortak bir terimdir, ancak her zaman elektrolit içeren klorürlerin varlığından kaynaklanır. Ana nedenler şunlardır: – Yağmur suyu veya yoğun sis – Proses kaynaklı sızıntı veya döküntü – Yoğuşma -5oC ile +180oC arasında çalışan tüm…